Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.03.2009 14:11 - За българското кисело мляко
Автор: glarus Категория: Хоби   
Прочетен: 19735 Коментари: 56 Гласове:
0

Последна промяна: 31.03.2009 11:58

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

 В тази къща  преди повече от век се е   родил и живял
откривателят на лактобацилус булгарикус  - Стамен Григоров . 
Намира се в село Студен извор Трънско.

imageimage
На снимката той е в средата. Популярният трънчанин е следвал естествени науки в Монпелие и медицина в Женева, където неговият професор му разрешил да използва за своите научни изследвания лабораторията.
През 1905 г. Стамен Григоров  открил за пръв път и описал  млечнокиселият организъм, който предизвиква ферментацията на млякото ни.
Нарекъл го бацил "А", но по - късно микроорганизмът бил наречен 
"Лактгобацилус булгарикус",  в чест на родината на неговия първооткривател.
 Жена му всяка седмица изпращала от България  кисело мляко в Женева за  лабораторните му изследвания.

И когато нещо е на път да изчезне ние му  откриваме музей.
Това е  музеят или музейната сбирка на българското кисело мляко , която се намира в родното село на д-р Стамен Григоров Студен извор.

imageimageimageimageimageimage

image
Българското кисело млко.
Преди години попаднах в село Говедарци Самоковско и случайността ме срещна с една приказлива женица,  фамилията и бе Ашкова, която като ятачка през онези години посрещала Людмила Живкова и за нея специално  квасяла мляко в стомна.
Тя беше превърнала къщата си в етнографски музей, впрочем тя там си живееше.
От нея научих , че най - хубаво млякото се квасяло в глинен съд без глазура отвътре и
било най - трайно. 
Правеха се в пригодени съдове от перални машини  някакви техники за  други екстри от млякото, за които  климатът там позволява, но поради шопския им  диалект не съм разбрала и запомнила всичко.
Каза ми, че по желание на Людмила понякога квасяла мляко с билки по нейна поръчка или с  шарена сол, което  не съм виждала.
После разбрах, че в това най - високо  на Балканския полуостров село расте 
най - чистата трева, която е пълна с билки, та те животните направо си пасят билки.
 

image

Бактерията, която С. Григоров е открил е описана в научната литература, като антиоксидантно и детоксикиращо средство.
А  днес за дъготрайност  на киселото  ни мляко се слагат какви ли не консерванти и тя е на път да изчезне.

Слушам стари хора, които  си квасят мляко, че  с купешкото вече не може да се сквасява и си предават от един на друг по  чаша от предишния продукт за  подкваса.

И все пак  сигурна съм , че има  две места в България, където подкасеното мляко е истинско, като на баба.
Горе на Беклемето, когато  пътувате, не пропускайте да си  купите истинско  биволско кисело мляко, което като го  обърнеш надолу със съда , не се разлива и се реже почти като сирене.
Второто място е  в Правец - зад грамадната сграда на полицията има ресторант "Правешка баница",  където млякото е върховно. Собственикът е напранвил затворено производство и както баницата, така и млякото, което не се разлива  може веднага да  се купи за в  къщи. 
Докато изпиете на чардака едно кафе, поднесено с каничка натурално мляко
и поръчката ви за в къщи  е опакована и  готова! 
Не пропукайте пътьом тези две места, ако искате да не забравите истинския вкус на българското квасено кисело мляко, в което няма консерванти.




Тагове:   мляко,


Гласувай:
0
0



1. lubima - много ми хареса това което си нап...
30.03.2009 14:17
много ми хареса това което си написала...и наистина ще се възползвам ако имам път натам.....и аз не помня от кога ли не съм опитвала истинско мляко))
цитирай
2. flyco - ...
30.03.2009 14:56
Биволското кисело мляко е гъсто, както и всяко домашно произведено, защото не е отделена мазнината. Бактериите, които се използват за подкваса със сигурност са бифидус, а не лактобацилус по простата причина, че лактобацилус днес е останал само като щам в някоя лаборатория. Всички кисели млека в търговската мрежа у нас се квасят с бифидус - бактерията е подобна на лактобацилуса, също е млечнокисела, но щамовете са вносни. Всички домашнопроизведени кисели млека се подквасват с лъжица кисело мляко купено от магазина и причината за това да се превърнат в кисело мляко е бифидуса, а не родния лактобацилус. Защо това е така ли, защото трайността на продукта /не лечебните му или вкусови качества /е критерият, който пазарът у нас наложи на производителите.
Българско кисело мляко - от онова в стъклените бурканчета с капачката от метално фолио е само сантиментален спомен.
цитирай
3. glarus - lubima
30.03.2009 15:07
Непременно се възползвай , заслужава си, тези места не са за пропускане.
Благодаря ти!
цитирай
4. glarus - flyco
30.03.2009 15:17
Това, което казваш е така, но от хората чувам, че не може да се сквасява млякото с всички купени млека.
В магазина имат голям избор, но най- добре подквасявало "Ханско" - не съм специалист.
И все пак лактобацилуса е почти изченал.
Може би един ден , когато съвсем се забрави ще се преоткрие и ще има някакво производство на прясно кисело мляко. Възможно ли е това? Иле ще бъде мляко с лечебни качества? Или може би ще бъде "полезното мляко" Как мислиш?
цитирай
5. анонимен - Bacilis bulgaricus
30.03.2009 15:19
Да, бе, да! "Елби България" прозвеждат бацилис булгарикус за износ и киселото им мляко е оригинално!!!
цитирай
6. glarus - Или може би
30.03.2009 15:21
здравословно мляко - булгарикус - на специално висока цена?
цитирай
7. krotalka - Ако разрешиш една поправка,
30.03.2009 15:31
не създателят, а откривателят на лактобацилус булгарикус.
Истина е, че с купешко трудно се подквасва истинско кисело мляко. Поинтересувах се и разбрах, че сега се използвали някакви нови щамове, които се развиват при по-ниска температура, а не както до сега при телесна. Не знам вече, къде в България може да се купи истинско кисело мляко, но в Гърция се продава в супермаркетите, кисело млако посдквасено в глинени саханчета. Това е киселото мляко от детството ми. Иначе лактобацилус булгарикус се изнася в цял свят. Не вирее другаде освен на балканския полуостров, след второто или третото подквасване се изражда и чуждите производители на кисело мляко са принудени да подменят закваската.
цитирай
8. mem - за стомната
30.03.2009 15:37
и аз съм чувала това - за негледжосано гърне. Само че в него не се слага подквас, а се оставя само да се закваси в мазето (заради температурата). И това си бил йогурта. Първите два-три пъти било по-лошо млякото, защото в глината трябва да се настанят бактериите.
Не съм го пробвала, но ще пробвам дали ще стане. Защото купувам домашно мляко.
цитирай
9. анонимен - А знаете ли че
30.03.2009 15:40
на Гергоьвден млякото се хваща без да се слага квас? 100 процанта е вярно. Баба ми го правеше най редовно всеки Гергьовден
цитирай
10. tili - Трънска прелест!
30.03.2009 15:40
Обожавам този край, ждрелото на Ерма, малките селца с големи чешити като Майстор Петре Гигов, трънските песни и говор. Благодаря ти за постинга и напомнянето за Стамен Григоров!
цитирай
11. glarus - kroti
30.03.2009 15:44
Кой знае как се изнася и на каква цена? Ние направо сме за разстрел. Хранителната ни млечна промишленост би трябвало да запази поне част от натуралните вкусови качества - от националните ни приоритети.
Съгласна съм с откривателят, ще го поправя.
цитирай
12. flyco - Re: 4.
30.03.2009 16:14
Не всички купени млека стават за подкваса, защото производителите също не ползват постоянно нови закваски. Eдна оригинална закваска "се дои" колкото може, така че в последната партида броят на оригиналните живи бактерии е прекалено малък за да се ползва отново. Дали на българския пазар има ниша за оригинално българско кисело мляко, със съответната си малка дълкотрайност и по-висока цена не мога да кажа. Но съдейки по ниското качество общо на хранителните продукти у нас, едва ли.
цитирай
13. krotalka - Гларусче,
30.03.2009 16:35
цената на която продават истинската закваска никъде не се споменава. Явно не е малка, но нямам информация за нея. Има цял институт в София, който се занимава с разработката на новите щамове. Информацията ми е от там.
Гърците си тачат традицията, турците също, явно само у нас я карат през просото.
Гръцкото кисело мляко, за което споменах, е не в стомни а в глинени купички с тегло 1 кг. Нормално заквасено, с коричка от каймак отгоре.
цитирай
14. анонимен - Как
30.03.2009 16:44
Как става така че млякото на Гергьов ден се заквасва само? И аз съм чувал че се получава само на този ден.
цитирай
15. glarus - Re 12
30.03.2009 16:53
Благодаря ти, явно много знаеш за млякото, макар, че едва ли ще го сквасим както трябва.
цитирай
16. glarus - kroti
30.03.2009 16:56
Ми те ще ни докарат и гръцко мляко, като нямат глави, ама не искам да си пълна къщата и с византийски купички и делви....
Да си го направим ние! Чак ми се дояде!
цитирай
17. alexooo - "ДАНОНИКУС" булгар...
30.03.2009 17:00
"ДАНОНикус" булгарикус е най-българското мляко! :-)
цитирай
18. glarus - Анонимко
30.03.2009 17:00
Едно е да чуеш, друго е да го видиш, аз за пръв път чувам това или е народно умотворение или е измислица някаква.
На Гергьовден се заквасва само, защото се хръцва главата на агнето и няма кой да дои овцата - има някаква народна измислица или мъдрост - и малко логика!
цитирай
19. glarus - Против пролетна умора:
30.03.2009 17:12
ЕДНА КУПИЧКА КИСЕЛО МЛЯКО
+ ЕДНА ВРЪЗКА СИТНО НАРЯЗАН МАГДАНОЗ
+ МЪНИЧКО счукан чесън
+ сол на вкус
----------------------------------
СТРАШНО ЛЕСНА И СТИМУЛИРАЩА РЕЦЕПТА !
цитирай
20. анонимен - Не е измислица
30.03.2009 17:43
Не е измислица бе хора.Лично гледах баба ми как го правеше.Чакаше момент когато всичко е абсолютно спокойно и нищо не трепва.Тогава го затваряше и завиваше с някаква дреха. И се получаваше.Не се бъзикам, говоря сериозно.
цитирай
21. mamas - Благодаря
30.03.2009 19:38
за интересната информация.
С носталгия си спомням за бабиното кисело мляко...
цитирай
22. martiniki - :)
30.03.2009 19:56
любопитен текст, поздрав за него!
цитирай
23. lrdistributor - абсолютно незнаех, че киселото ...
30.03.2009 20:48
абсолютно незнаех, че киселото мляко е от 1905 насам. Винаги съм мислила за него като за нещо многооооо отдавна съществувало :) о какво невежество ... :)
цитирай
24. darkenedangel - Ейй бягам до магазина за овче мляко...
30.03.2009 20:56
Много патриотичен и хубав постинг :)))
цитирай
25. glarus - анонимен
30.03.2009 21:04
караш ме да се замисля как се е получила първата закваска на млякото. Това е много интересно щом не се бъзикаш.
Знам само че ние нищо не знаем или почти нищо за нашето кисело мляко.
И все пак баба ти е знаела нещо, което си е останало с нея. Може да му е слагала нещо все пак!
цитирай
26. glarus - mamas
30.03.2009 21:06
Дори не може да разкажем на децата си, то просто трябва да се опита.
цитирай
27. glarus - martinki
30.03.2009 21:08
Благоадаря ти!
цитирай
28. compassion - В Холандия се продава
30.03.2009 21:13
българско кисело мляко в пластмасови кофички с изрисувана мома в българска носия и е доста скъпо. Като го видях цялата се изчервих от гордост и въпреки цената веднага реших, че само него ще си купувам вече. Не мога да ви обясня с думи огромното си разочарование, когато го опитах. Беше доста кисело и редичко в сравнение с това, което помня от детството си в България. Така, че къде и какво изнасят не знам, но това тук е реклама гавра с името.
цитирай
29. glarus - mem
30.03.2009 21:16
Пробвай може пък ти да знаеш повече, тук един анонимен ни убеждава, че ва гергьовден млякото става без подкваса.
Може и да излезе истина. Трябва някой да знае все пак.
Аз за пръв път ги чувам тези неща. Каквото знаех съм написала.
Ще ми бъде безкрайно интересно.
цитирай
30. glarus - lrdistributor
30.03.2009 21:27
Киселото мляко не е от 1905 г. ние сме го имали от незапомнени времена но само тук можело да се кваси и само тук се развива тази бактерия при нашите климатични условия, която е открил Стамен Григоров. В Европа и в др. континенти не можело да се кваси.
Най - първо ни го патентоваха японците.
цитирай
31. glarus - compasion
30.03.2009 21:40
И от др. българи в чужбина съм чувала това.
Какво правят нямам представа.

Сега ми идва да кажа следното - от инструктажа на българските студенти работещи в хранителната промишленост на Америка изречението им се е набивало всеки ден в главите
А то е - Внимавайте с рибата първо качество защото тя е за Америка!

Кога ли кога ли така ще внимаваме ние с млякото и с храните които консумира напоследък българина!
цитирай
32. glarus - tili
30.03.2009 22:00
Благодаря ти и аз че беше тук!
цитирай
33. glarus - darkenedanqel
30.03.2009 22:10
Овкуси си го! Овчето мляко понася подправки и плодове, почти всички плодове, които се режат с нож. Зависи от вкуса ти но ако му сложиш и само халрва любимка - за да се получи добре разбита еднородна смес - вкусотията му е немероятна!
Опитай и поне веднъж!
цитирай
34. flyco - за Гергьовден
30.03.2009 23:25
Нищо не е случайно, но няма никаква магия. Става въпрос обаче за сирене :)
цитирай
35. glarus - flyco
30.03.2009 23:45
Как така за сирене? Можеш ли да обясниш по - подробно - моля те!
цитирай
36. cecobob - Направо съм бесен!
30.03.2009 23:51
В цял свят, ако кажеш - България, всеки трети ще каже - О.........о- КИСЕЛО МЛЯКО!!!
Сега , ако кажеш в България - кисело мляко, всеки казва ДАНОН.
Гларус, чудесен пост. Поздравявам те!!!
цитирай
37. анонимен - spomeni sladki
30.03.2009 23:58
po vremeto na sots-a baba mi sy6to kvase6e mlqko, no s kupe6ka zakvaska. mlqkoto be6e doma6no, koze ili krave, svarqva6e go, oxlajda6e go, temperaturata se mere6e s malkiq pryst, slaga6e zakvaskata /vsi4ko v glineno gyrne/, zaviva6e go s vylnen mesal i go slaga6e v zimnika. rezultata go znaem vsi4ki:))) za posledno takova mkqko si kupuvax v smolqn:p)))
цитирай
38. glarus - cecobob
30.03.2009 23:59
Така е много си прав!
цитирай
39. анонимен - от Роман
31.03.2009 00:14
Обадих се на майка ми в БГ. Тя потвърди това за Гергьов ден. Получава се само в определен момент от деня, когато всичко утихва и цари пълно спокойствие. Става въпрос за Родопите, но предполагам че и другаде в България се получава.Не казвам че е магия, просто някакво стечение на обстоятелствата.
цитирай
40. glarus - Въпроса за това странно квасене
31.03.2009 00:22
нва млякото без закваса си остава отворен
Кой каквото знае може да пише тук . Някои са готови да пробват но предполагам че има нещо което не знаем или ни се губи...
цитирай
41. glarus - Поразрових се и мога да ви кажа
31.03.2009 00:28
че маята за сирене е готов разтвор на ренин - синтетичен ензим.
Интересното е че в миналото този ензим се е добивал от агнешки стомахчета по гергьовден и с него се е съсирвало млякото - което изглежда като кисело преди да стане на сирене.

Дали не бъркаме закваската със съсирване на млякото не знам...
цитирай
42. glarus - От този пост разбрах
31.03.2009 00:54
колко малко знам аз и вие за историята на нашето кисело мляко Колко малко съм се вслушвала в думите на оная жена, която толкова много говори в Говедарци а аз отсявах само онова, което ми допадаше около личността на Л. Живкова.
Но за квасенето на мляко в тихо време по Гергьовден за което няколко човека твърдят излиза, че нищо почти не знаем.
Пишете, ако нещо научите - иначе наистина тайната за нашето кисело мляко си отива заедно с нашите баби!
цитирай
43. анонимен - 2 Neto4nosti
31.03.2009 10:12
Istoriite v Govedarzi ne sa svyrzani s Ludmila Zivkova, a s maika i - d-r Mara Meleeva-Zivkova. Ludmila ne e bila rodena po tova vreme.
Govedarzi ne e nai-visokoto selo na Balkanite. Rodopskoto Gela ili Pirinskoto Pirin sa po-visoki.
цитирай
44. анонимен - Аз обичам
31.03.2009 10:47
българско кисело мляко... :-D

\m/
//
цитирай
45. kulinar - Поздравления за постинга!
31.03.2009 11:43
Поздравления за постинга!
цитирай
46. glarus - Aнонимен защо си анонимен?
31.03.2009 11:49
За това, което пиша съм сигурна повече от сто процента!
Мара Малеева е била участъков лекар известно време като млада в Говедарци, не знам дали още стои къщата и музей на централната улица, която бяха иззели от собствениците и .
Малеева е била участъков лекар там преди да се ожени за Т. Живков.

Людмила Живкова често е идвала в това село, зарад въздуха, зарад млякото и не знам за какво още.
Андрей Луканов още през тоталитарно време бе хваал един малък ръкав от Искъра, в съседното, които минаваше през къщата му.
Познавам до болка всичко там, айде стига, че го избихме на политика!
цитирай
47. glarus - zlika
31.03.2009 11:50
и аз!
цитирай
48. glarus - kulinar
31.03.2009 11:51
Благодаря! Поздрави и на теб!
цитирай
49. glarus - Aнонимен
31.03.2009 11:56
Говедарци беше известно като най- високото село на Балканите, там расте само иглолистна гора , може би зарад Петър Попангелов, защото там е роден, сега не споря кое е по високо от селата, за които твърдиш, може вече да са ги измерили с точност!
цитирай
50. glarus - И една гореща новина за натуралното кисело мляко и сирене!
31.03.2009 12:34
Мой познат току - що се върна от път.
Минал е през Петрохан, там някъде на шосето бабички продават по буркан от компот квасено мляко с цена 4 лв.,
а кг. сирене - 10 лв.
цитирай
51. kuracpalac - Наистина Ти благодаря за този постинг!
31.03.2009 16:45
Много ми е ценен.
Поздрав!
цитирай
52. glarus - И аз за хубавата
31.03.2009 16:48
музика!
цитирай
53. lazarini - Поздравления и от мен
02.04.2009 10:34
Темата за храната на трапезата ни е важна за мен и от професионална гледна точка. На българина все нещо му е криво и го кара на съсипия... Сега европа май ни е виновна, че родните производители се чудят какво още да му сложат на млякото, та хем да е кисело, хем да е европейско, хем да е евтино....
цитирай
54. glarus - Благодаря
06.04.2009 11:45
ти lazarini !
цитирай
55. mem - купих си негледжосано гърне.
07.04.2009 10:57
Следва седмица за опити и после ще докладвам. :)
цитирай
56. glarus - Ще ми бъде
08.04.2009 12:21
интересно, дано успееш!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: glarus
Категория: Хоби
Прочетен: 2399022
Постинги: 84
Коментари: 1514
Гласове: 8843
Архив
Календар
«  Ноември, 2018  
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930