Прочетен: 28911 Коментари: 56 Гласове:
Последна промяна: 31.03.2009 11:58
В тази къща преди повече от век се е родил и живял
откривателят на лактобацилус булгарикус - Стамен Григоров .
Намира се в село Студен извор Трънско.
На снимката той е в средата. Популярният трънчанин е следвал естествени науки в Монпелие и медицина в Женева, където неговият професор му разрешил да използва за своите научни изследвания лабораторията.
През 1905 г. Стамен Григоров открил за пръв път и описал млечнокиселият организъм, който предизвиква ферментацията на млякото ни.
Нарекъл го бацил "А", но по - късно микроорганизмът бил наречен
"Лактгобацилус булгарикус", в чест на родината на неговия първооткривател.
Жена му всяка седмица изпращала от България кисело мляко в Женева за лабораторните му изследвания.
И когато нещо е на път да изчезне ние му откриваме музей.
Това е музеят или музейната сбирка на българското кисело мляко , която се намира в родното село на д-р Стамен Григоров Студен извор.
Българското кисело млко.
Преди години попаднах в село Говедарци Самоковско и случайността ме срещна с една приказлива женица, фамилията и бе Ашкова, която като ятачка през онези години посрещала Людмила Живкова и за нея специално квасяла мляко в стомна.
Тя беше превърнала къщата си в етнографски музей, впрочем тя там си живееше.
От нея научих , че най - хубаво млякото се квасяло в глинен съд без глазура отвътре и
било най - трайно.
Правеха се в пригодени съдове от перални машини някакви техники за други екстри от млякото, за които климатът там позволява, но поради шопския им диалект не съм разбрала и запомнила всичко.
Каза ми, че по желание на Людмила понякога квасяла мляко с билки по нейна поръчка или с шарена сол, което не съм виждала.
После разбрах, че в това най - високо на Балканския полуостров село расте
най - чистата трева, която е пълна с билки, та те животните направо си пасят билки.
Бактерията, която С. Григоров е открил е описана в научната литература, като антиоксидантно и детоксикиращо средство.
А днес за дъготрайност на киселото ни мляко се слагат какви ли не консерванти и тя е на път да изчезне.
Слушам стари хора, които си квасят мляко, че с купешкото вече не може да се сквасява и си предават от един на друг по чаша от предишния продукт за подкваса.
И все пак сигурна съм , че има две места в България, където подкасеното мляко е истинско, като на баба.
Горе на Беклемето, когато пътувате, не пропускайте да си купите истинско биволско кисело мляко, което като го обърнеш надолу със съда , не се разлива и се реже почти като сирене.
Второто място е в Правец - зад грамадната сграда на полицията има ресторант "Правешка баница", където млякото е върховно. Собственикът е напранвил затворено производство и както баницата, така и млякото, което не се разлива може веднага да се купи за в къщи.
Докато изпиете на чардака едно кафе, поднесено с каничка натурално мляко
и поръчката ви за в къщи е опакована и готова!
Не пропукайте пътьом тези две места, ако искате да не забравите истинския вкус на българското квасено кисело мляко, в което няма консерванти.
Българско кисело мляко - от онова в стъклените бурканчета с капачката от метално фолио е само сантиментален спомен.
Благодаря ти!
В магазина имат голям избор, но най- добре подквасявало "Ханско" - не съм специалист.
И все пак лактобацилуса е почти изченал.
Може би един ден , когато съвсем се забрави ще се преоткрие и ще има някакво производство на прясно кисело мляко. Възможно ли е това? Иле ще бъде мляко с лечебни качества? Или може би ще бъде "полезното мляко" Как мислиш?
30.03.2009 15:19
Истина е, че с купешко трудно се подквасва истинско кисело мляко. Поинтересувах се и разбрах, че сега се използвали някакви нови щамове, които се развиват при по-ниска температура, а не както до сега при телесна. Не знам вече, къде в България може да се купи истинско кисело мляко, но в Гърция се продава в супермаркетите, кисело млако посдквасено в глинени саханчета. Това е киселото мляко от детството ми. Иначе лактобацилус булгарикус се изнася в цял свят. Не вирее другаде освен на балканския полуостров, след второто или третото подквасване се изражда и чуждите производители на кисело мляко са принудени да подменят закваската.
Не съм го пробвала, но ще пробвам дали ще стане. Защото купувам домашно мляко.
30.03.2009 15:40
Съгласна съм с откривателят, ще го поправя.
Гърците си тачат традицията, турците също, явно само у нас я карат през просото.
Гръцкото кисело мляко, за което споменах, е не в стомни а в глинени купички с тегло 1 кг. Нормално заквасено, с коричка от каймак отгоре.
30.03.2009 16:44
Да си го направим ние! Чак ми се дояде!
На Гергьовден се заквасва само, защото се хръцва главата на агнето и няма кой да дои овцата - има някаква народна измислица или мъдрост - и малко логика!
+ ЕДНА ВРЪЗКА СИТНО НАРЯЗАН МАГДАНОЗ
+ МЪНИЧКО счукан чесън
+ сол на вкус
----------------------------------
СТРАШНО ЛЕСНА И СТИМУЛИРАЩА РЕЦЕПТА !
30.03.2009 17:43
С носталгия си спомням за бабиното кисело мляко...
Знам само че ние нищо не знаем или почти нищо за нашето кисело мляко.
И все пак баба ти е знаела нещо, което си е останало с нея. Може да му е слагала нещо все пак!
Може и да излезе истина. Трябва някой да знае все пак.
Аз за пръв път ги чувам тези неща. Каквото знаех съм написала.
Ще ми бъде безкрайно интересно.
Най - първо ни го патентоваха японците.
Какво правят нямам представа.
Сега ми идва да кажа следното - от инструктажа на българските студенти работещи в хранителната промишленост на Америка изречението им се е набивало всеки ден в главите
А то е - Внимавайте с рибата първо качество защото тя е за Америка!
Кога ли кога ли така ще внимаваме ние с млякото и с храните които консумира напоследък българина!
Опитай и поне веднъж!
Сега , ако кажеш в България - кисело мляко, всеки казва ДАНОН.
Гларус, чудесен пост. Поздравявам те!!!
30.03.2009 23:58
31.03.2009 00:14
Кой каквото знае може да пише тук . Някои са готови да пробват но предполагам че има нещо което не знаем или ни се губи...
Интересното е че в миналото този ензим се е добивал от агнешки стомахчета по гергьовден и с него се е съсирвало млякото - което изглежда като кисело преди да стане на сирене.
Дали не бъркаме закваската със съсирване на млякото не знам...
Но за квасенето на мляко в тихо време по Гергьовден за което няколко човека твърдят излиза, че нищо почти не знаем.
Пишете, ако нещо научите - иначе наистина тайната за нашето кисело мляко си отива заедно с нашите баби!
31.03.2009 10:12
Govedarzi ne e nai-visokoto selo na Balkanite. Rodopskoto Gela ili Pirinskoto Pirin sa po-visoki.
31.03.2009 10:47
\m/
//
Мара Малеева е била участъков лекар известно време като млада в Говедарци, не знам дали още стои къщата и музей на централната улица, която бяха иззели от собствениците и .
Малеева е била участъков лекар там преди да се ожени за Т. Живков.
Людмила Живкова често е идвала в това село, зарад въздуха, зарад млякото и не знам за какво още.
Андрей Луканов още през тоталитарно време бе хваал един малък ръкав от Искъра, в съседното, които минаваше през къщата му.
Познавам до болка всичко там, айде стига, че го избихме на политика!
Минал е през Петрохан, там някъде на шосето бабички продават по буркан от компот квасено мляко с цена 4 лв.,
а кг. сирене - 10 лв.
Поздрав!